JellyPages.com

Saturday, November 24, 2012

bosan to the max

Assalamualaikum!
Hai semua. selamat malam pade yang dah pun tidur dan pastinye korang semua tengah dibuai mimpi lena dan mengasyikkan. heeeee!! well well..aku x pat tido. lam kepala otak ni sibuk pkir nak buat assignment, tpi kalau kt rumah...assignment mmg haram arh nak sentuh sebb aku pon tatau. balik rumah je...msti xde idea nk buat ape. yela...dok kt rumah, nak rehat..santai2 ngn family, ngn mama, tgok tv, masak, kemas rumah sume. cmne aku nak siapkan assignment aku ? sebab tu selalunye aku malas nak balik rumah...tpi bile pkir mama dkt rumah msti rindu kan? mama tu, mane tahan rindu. aku taw lah mama. kang bile aku ckp...mggu ni tak balik...slow je suara mama. hekhekhek. tu yg tiap2 mggu aku balik. jarang2 aku tak balik rumah...mcm, mggu ni aku balik..mggu depan aku tak balik. mcm tu lah. rare kan? hehehe

aku tatau nak post pasal ape kali ni sebb aku tgah bosan to the max. haish. donno what to do. siyes! k arh...nk tgok movie. booii

Thursday, November 22, 2012

Pakcik sayang

I LOVE YOU SO MUCH :)

pkcik botak ag and kami lgsg ta knal even satu kelas >_< (ni gmba dari kamera pkcik. amek sesenyap :P)

heeeeeeee >_< tak sgke kami couple (ammar : hijau. aku : tdung putih bju hitam). still lgsg ta knal mase nih. knal name je tpi ta tego lgsg :P

dan tibe2, second sem kami group sesame dan aku leader group. amek dye as team member sebab aku dah xde sape nak pilih join group, tgok2 dye tgah dok sesorg..tnye dye and dye ckp dye ksong ag. soo...ajak jelah dye join group. dan saat itulah perkenalan kami bermula. :) dan masing2 tengah single ag. due-due baru putus cinta >_<

hehehe..pkcik tgah try nak ngorat, tpi mase nih aku ta ade ape2 perasaan pon dkt dye..yelah, sebab baru je putus kan..kecewe tuh ade ag...sooo, ngt xnk caye kt sesape dah and ngt nak single je dlu. heeeeeee. mase ni pon dok sebelah dye sebb kene buli..kene pakse. dok jelah...kate kawan kan. hehehe

tpi..makin lame, care dye layan tak same cam laki lain layan. mksod aku...care dye flirt aku. tak jiwang sgt. gile caring arh! mcm abg ngn adik pon ade. tpi tu still ta dpt tackle hati ag.ceeeehhh! yg terbuat aku terjatuh hati aku nih kat dye sebb mase tu aku bengang dgn dye. bengang gegile...pasal ape ntah, aku pon ta igt. then esok nye aku mls dah nak layan dye..dah mls sgt2. tapi balik kelas tu aku nk nak chau je...tpi dye tahan aku and ajak aku jmpe dpn kelas, aku pon..urmmm, yelah..gi jelah. jmpe depan kelas...dye pndg tepat mate aku and the he say sorry. aku jadi mcm tak keruan lah gile!! dup dap dup dap je...pesal ntah. aku angguk pastu aku blah tros. 

sejak dari tu, aku hari2 denga lagu "Permaisuri" - Data, dye penah nyanyi lagu tu bile karoke sebb aku pkse dye nyanyi. merdunye smpi aku terdiam. sedap sgt suara dye nyanyi. heeeeeeee...smpi lah satu malam tuh,  2.7.2012. buat pertama kalinye kami berbalas msj ntok satu hari tuh, dari pgi smpi mlm..sebb aku dah mle syok kt dye. dan malam tuh la kami couple >_<

sayang pakcik !!



Monday, November 19, 2012

Just wanna say hi

Assalamualaikum :)
Hai hai and hai. okay dah. bye! hehehe..xde la. gurau jeeeeee. weeeee ^_^ . dah siap dah assignment multimedia authoring dan ngt kene hanta hari ni sebab submission date dye hari ni...tpi lecturer tunda hanta next week. eehh!! kite dah penat2 buat smpi tak tido malam, tetgok hanta next week. =_=" tpi okay jugak tuh. bole edit2 ag an. hehehehe.. bg UHMP!! sikit hehehe...kasi gempak. hahaha >_< lelebih lak aku an. ouh ye! haaa! aku nak tnjokkan keje yang aku buat. sat sat



taddaaa!! haaa...ni lah hasi keje aku. animation tjuknye. bukan keje aku ni lah..assignment aku nih berkaitan dengan animation. kenelah buat gerak2 an...jadiiiii....aku buat lah yang ni. senanye dalam flash..tpi file flash xleh lak msok lam ni..aku buat storyboard jelah. hehehehe. tpi aku boleh ceritakan jalan ceritanye yang tersangat lah simple.

orang lidi dalam tuh namenye LIDI :) . lidi sedang berjalan2 di belakang rumahnye yang penuh dengan gunung ganang. sedang berjalan..dye ternampak chibi yang sangat comel dan mereka berdua pon berhenti dan saling memandang antara satu sama lain. then..tetibe chibi nih melompat atas kepala lidi...tpi kene kepala lidi then lidi pon terjatuh. chibi blah mcm tuh je...pastu momo (wane kuning) pon datang. pelik tgok lidi terbaring. lidi pening sampai ternampak bintang atas kepala. then momo pon blah cmtu je. hahaha! cian lidi...xde sape nak tlong dye. n then credit page...aku kene introduce kan diri aku pastu say thank you. simple kan? tersangatlah simple gile punye arh! weeeee...heheheh

actually kene ade 3 perkare sahaja dalam animation aku yang tak seberapa dan tak segempak yang lain. baru ag an...kadang2 jadi, kadang2 tak jadi. tu pon aku berulang2 carik kat youtube cmne nak buat sebab nak paham dengan detail dan teliti. huuuuuu....aaannndd, tgok punye tgok...akhirnye aku buat perlahan-lahan dan jadilah animation di atas. urmm...3 perkare tadi yang kene ade kat dalam flash aku tu ialah bone tools, motion tween dengan shape twee. Lidi, aku gnekan bone tools. senang nak bg org berjalan. chibi cute tuh aku gune motion tween ntok dye melompat, dan bintang tuh aku gne kan shape tween bgi dye tuka bentuk. lupe pulak aku nak frame kan. haish! ade satu bintang kt tepi tuh kan...dye kan besar, tpi aku ubahkan dye jadi kecil dan bermacam2 bentuk. hehehehe.. saje nak nampak kepeningan lidi lepas jatuh. >_<

agak susah lah bagi new bie mcam aku nih. bile dah paham then aku buat balik...kejap je rupenya. yang lame...nak carik idea nak buat jalan cerita cmne, pastu idea nak letak watak ape. susah gak lah nak carik idea...tpi bile idea dah melimpah ruah...smpai dah ta ckup otak dah nak luahkn. haish. oookkkk lah..ngntok gile nih. mggu depan kene hanta 4 assignment =_=" dafaakk? babay!

Thursday, November 15, 2012

hasil keje :)

Assalamualaikum :)
Hi!! saje je nak update blog tetengah malam nih. eh...dah pkol 1.48 pagi...soooo, bukan tengah malam lah kan. tpi awal pagi. hehehehe. skrg nih tengah skype ngn pakcik sayang. hari2 dok skype...tpi bukan buat ape pong, pakcik dok main game..aku lak dok layan twitter, FB, youtube ngn cybertracker. cybertracker tuh ialah laman web ntok men-download movie2 terbaru yang hanye boleh layari dkt MMU sahaja. diULANGI, hanye boleh DILAYARI di MMU Cyberjaya. hehehhe. batak pulak kan? gile berlagak lak aku nih =_=" haish. 

dlm mggu nih...dah lame tak tidur normal. mksod aku...dah lame tak tido ikot mase betol..gara2 assignment shit. yap...baru 4th week sem, tpi assignment dah berlambak gile nenek dye. pstu bgi assignment berdas-das. aku tak paham otak lecturer nih. subjek bukan satu...tpi 6 subjek. lpas tu semua artwork, and majoriti ade paper. dlu mase foundation 6 subjek...4 artwork tpi 2 paper je. mcm heaven gak arh. tpi skrg tatau nak describe cmne. yelah...era degree kan? kene lah terima seadanya. aku ngt an degree nih subjek sikit lah kan...cam 2,3 subjek je. boleh gaklah juling mate gi tgok wayang 3 kali sehari. tpi x..tu sume mimpi indah di siang dan malam hari yang x mungkin jadi kenyataan. haish...so skang tengah berlawan dengan penat dan mengantuk nak siapkan assignment punye pasal. soooo...mate aku yang dah sedia elok, akan jadi panda tidak lame sahaja lagi. insyaallah...bukan nak sgt mate jadi panda, tpi ianya AKAN jadi. adoiyai !

smlm baru siapkan satu assignment...ouh ye! satu ag, even tho gile banyak assignment diberi..tpi syokk! hehehe...sebb gune software adobe kan. hekhekhek. nak tgok hasil keje aku yang ta seberapa nih? sat sat...aku tnjokkan. 

video

haaa!! okay ta? hehehe...xdela cantik mane. at least aku dpt gak lah siapkan. tu pon amek mase 2 hari sebb aku slow learner. kene paham btol2 cmne nak buat...baru okay. soooo...skang nih tgah buat animation pulak. gune flash...snang jelah sebab mase foundation dah belaja dah. nnti kalau dah siap aku upload ag. heeeeeeeeeee

Friday, November 9, 2012

13 perkara yang perlu dijaga oleh wanita

1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening.
(Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong.
(Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka.
(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.)

5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.
(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.
(Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31)
Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.)
Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka.
(Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.)
Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.)
Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah.
(Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.)
Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.
Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.
(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

Riwayat Imran bin Hushain ra.:
Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)
 

Saturday, November 3, 2012

dah lama ta update blog

Assalamualaikum :)
Hai semua....uhukk uhukk. gile banyak habuk weyh kt blog aku nih. al-maklumlah da lame benor ta update blog. so sorry keyh? heeeeee..tersangat lah banyak cerita yang nak dikongsikan bersama tpi smpi luse ceritanye xkan hbskn. jadi..elok lah dipendamkan sahaja. sorry ag skali. heeeeeeee :) well....sebb musabab dah lama ta update ialah....last sem. terlalu busy sesgt dengan assignment, lagi2 nak dkt exam. mmg xde mase lah kan nak menaip-naip nih. tpi ade je mase nak ber-Facebook dan ber-Twitter. weeeeeee!!! hehehehe...tu sume sesaje nak rehatkn minda dan otak. *alasan >_< . sebab lain...kalau nak menaip nih kene ade mood, ade feeling, dan otak kene berjalan nk buat ayat...soooo lepas exam, dan cuti 3 semester selame 3 mggu....otak aku blank. skru ntah kemana....wayar berselirat, need time to rest. alah!! agpon rumah aku mne ade internet, cmne nak online ? =_=" tpi xpe...skrg mama dan pasang wifi dekat rumah dan saye berasa sangat gembira. hekhekhek !!

rndunyeeeee nak buat entry baru...hehehe!! tpi slalunye kalau aku nak buat entry baru mesti nk cite pasal pakcik aku yg sorg nih. xmo la cite pasal dye...xnk kepoh2, nnti tkut tak kekal. *hahaha! xdela...cume malas je. ouh ye!! haaaaaaa!! lupe lah pulak...ni bnde penting aku nak cite nih. ntok pengetahuan korang semua...aku dah tamat FOUNDATION. ouh ye..bukan foundation muke tu taw...tpi Foundation belaja tu. YAY!! LIKE HEAVEN bebeh ! *OPPA GANGNAM STYLE >_< dan sekarang nih ade degree! kene highlight bg besar skit. AKU DAH DEGREE!! hahahahahah. terase bangge doh. hehehe. Foundation yang aku belaja nih hanye setahun saje. 3 sem...so ketiga-tiga sem aku dah hbs...jdi bermulalah era baru, hidup baru, zaman baru aku. Degree Life tajuknye. agaknye....ape lah cerita aku nnti kan? apelah ujian yang tengah menunggu? dpt x aku hadapinye? insyaallah berserah pade Allah dan tawakal kepada-NYA. :)

Dah 2 mggu dah aku strt belaja. still under same faculty but different course. aku amek course Media Arts same ngn pakcik dan 2 org lagi roommatenye, Izzy dan Kay dan ag sorg mmber international , Pratama Yudha Bunaiya dari indonesia. aku mmg dah lame nak amek media arts nih...kecuali pakcik dan rakan-rakanye. dorg sume sepakat nak amek advertising design, Yudha nak amek animation. aku bukn xnk amek animation, tpi sape amek tuh kene tough dan rajin woo. lecturer bg assignment je, kalau boleh siapkan awal2, kalau buat last minute...gigit jari lah. agpon Faculty Creative Multimedia nih byk coursework dari paper...sooo, kne la focus 100% kt courswork kn. hummmm...yg advertising design pulak , Madam Sri ckp susah and ta sesuai ntok kami yang suke buat kerja sambil lewa. so dye sarankan amek Media Arts sebb santai dan bersahaja :) aku sgt setuju tuh. hehehehe... so kelas dengan mereka berempat sgt senang. even tho aku sorg je perempuan, tpi kalau ade group assignment ta yah de terhegeh-hegeh nak carik ahli...kitorg sume dah stuju dah. hehehe. tpi tpi...aku xnk jadi group leader smpi bebile taw taw. huh! *emo pulak dah. okay la...mse 1st week ag dah ade assignment...then 2nd week pon dah ade. mati aku weyh. xpela...tarik nafas dan buat dengan teratur keyh? heeeeee..

ngntok doh...aku tgah skype ngn pkcik nih...dye pon da tido da. nyte all :)